zaterdag, 07 januari 2012

PORTRET Succesvolle jonge multi-ondernemer Edwin Spierts verkoopt opnieuw bedrijf

Investeerder in de vergrijzing

Edwin Spierts uit Maastricht heeft een grote slag geslagen met de verkoop van zijn keten van Streukens Hooroplossingen aan HAL Investments.
door Peter Bruijns

Edwin Spierts was sinds eind 2006 eigenaar van Streukens. Hij kocht het familiebedrijf toen Sittardenaar Harry Streukens ging rentenieren en geen opvolger in de eigen familie vond. Spierts splitste het bedrijf in 2007 in een groothandel en een detailhandel. De onderneming werd 'gestroomlijnd', uitgebreid en gemoderni- seerd. Spierts ontwikkelde een compleet nieuwe winkelformule en bouwde diverse nieuwe vestigingen in Limburg. Ook opende hij een nieuw hoofdkantoor in Maastricht en een kantoor in Amsterdam. Met vijftien eigen vestigingen, een eigen laboratorium en opleidingscentrum groeide Streukens

Ouderdom komt met gebreken en is een groeimarkt

uit tot de grootste onafhankelijke speciaal- zaak in hoortoestellen in Limburg. Spierts sloot daarbij contracten en samenwerkings-verbanden met zorginstellingen, waaronder een 10-jarig contract met de raad van bestuur van Orbis Medisch Centrum.

Twee jaar geleden werd de bekende trouba-dour Sjef Diederen als reclameboegbeeld aangetrokken en bereikte de bekendheid van de onderneming een hoogtepunt.

 

Edwin Spierts zegt dat hij Streukens heeft verkocht omdat er voor de winkelketen nog veel voordeel te halen valt uit de nauwe samenwerking met andere hoortoestellen- formules in het HAL-concern. "Er is sowieso sprake van een golf van fusies en overnames in deze branche."

Winkels in hoortoestellen hebben ten onrechte een duf imago, stelt Spierts. Het is tegenwoordig allemaal hightech. De grote bruine banaan achter het oor is echt verleden tijd."

 

De chips met moderne, piepkleine hoor- toestellen kunnen via de computer in de hoorwinkels exact worden afgesteld en de apparaatjes kunnen zich naadloos aan het omgevingsgeluid aanpassen.

Edwin Spierts, succesvolle jonge multi-ondernemer, verkoopt opnieuw bedrijf
Edwin Spierts: Er is sprake van een fusiegolf in de hoortoestellenbranche

Spierts (37) heeft zich gespeciali- seerd in het investeren in bedrijven in de gezondheidszorg. Door de vergrijzing, omdat we langer leven en omdat ouderdom met gebreken komt, is dat een enorme groeimarkt. "Bovendien is die markt conjunctuur-onafhankelijk, die trekt zich niets aan van recessies.". Details over de verkoop van zijn bedrijven aan HAL Investments wil hij niet bekendmaken.

Spierts blijft algemeen directeur en eigenaar van moederbedrijf Spierts Medical Holding BV. Al tijdens zijn rechtenstudie in Maastricht ging de Hoensbroekenaar en fanatieke ballonvaarder ondernemen. Veel studenten vonden via zijn uitzendorganisatie Excellent Group de weg naar de arbeidsmarkt. In 1999 verkocht hij zijn eerste bedrijf en trad in dienst bij Macintosh Retail Group.

Daar leerde hij de kneepjes van het detailhandelsvak en werd hij mede verantwoordelijk voor de opstart van internetbedrijf MyWeb. Toen dat in 2002 werd verkocht, stond Spierts weer op eigen benen. Hij stortte zich op ballonvaarten en luchtreclames met zijn bedrijf AeroVentura. Met zijn onderneming Siventi Products produceerde hij diverse designontwerpen.